Z jakich tkanek składają się organizmy zwierząt?

Jak nauczyć się biologii w łatwy i przystępny sposób? Zachęca do tegopodręcznik biologia klasa 7 napisany przez Małgorzatę Jefimow. Czego można się z niego dowiedzieć? Książka opisuje organizm człowieka jako funkcjonalną całość, a także omawia poszczególne układy i narządy. 

Z jakich tkanek składa się człowiek?

Człowiek należy do królestwa zwierząt. Oznacza to, że składa się z tych samych tkanek, z których inne zwierzęta. Są cztery rodzaje tkanek: nabłonkowa, nerwowa, mięśniowa oraz łączna. Tkanki mięśniowe dzieli się jeszcze na trzy kolejne: gładką, poprzecznie prążkowaną serca oraz poprzecznie prążkowaną szkieletową. Tkankę łączną także można podzielić na kilka kolejnych. Zalicza się do nich: tkankę kostną, chrzęstną, tłuszczową oraz krew. Czym są poszczególne tkanki i jakie mają funkcje?

Tkanki w organizmie człowieka – budowa i funkcje 

Pierwszą z tkanek w organizmie człowieka jest tkanka nabłonkowa. Często jest zbudowana z kilku lub kilkunastu warstw komórek. Komórki te są ułożone jedna obok drugiej bez przerwy. Dzięki niej ciało jest chronione przed uszkodzeniem, a także może wchłaniać, wydzielać i wytwarzać różne substancje. Niektóre komórki nabłonkowe mają funkcje intensywnej regeneracji. Przykładowo nabłonek jelita co dwa miesiące umożliwia powstawanie i złuszczanie takiej ilości komórek ile znajduje się w całym organizmie. Drugą ważną tkanką jest tkanka mięśniowa. Jej elementy posiadają zdolność kurczenia się i rozkurczania. Dzięki niej człowiek może się przemieszczać, a jelita mogą przesuwać pokarm. Kolejna jest tkanka nerwowa. Jest ona gęstą siecią, która ma funkcje odbierania informacji z wewnątrz organizmu oraz tych które znajdują się na zewnątrz. Dzięki niej możliwa jest praca całego organizmu. Ostatnia jest tkanka łączna. Jest ona najbardziej zróżnicowana spośród wszystkich tkanek. Tkanka łączna jest złożona z luźno porozrzucanych w przestrzeni międzykomórkowej komórek. Komórek tych jest bardzo dużo, a tkanka łączna występuje w prawie każdym narządzie zwierząt. Jest podzielona na cztery inne tkanki: kostną, chrzęstną, tłuszczową oraz krew.